Robot si poskočí

30.5.2019
Citace:
https://www.army.mil/article/222399
Zdroj
První verze robota Salto z roku 2016, US Army.

Malého poskakující robota jménem Salto nechala vyvinout Armáda Spojených států. Hlavní pohonnou jednotku představuje jediná mechanické noha, po níž šikovně doskáče, kam potřebuje. Salto má provádět průzkumné a záchranné mise. Procesorem řízené poskakování mu umožňuje pohyb ve velmi členitém terénu. Zvládne vyskočit až do výšky 3 m. Jak ukazuje příklad klokanů a některých ptáků, nejde o tak nesmyslný způsob pohybu, jak by se mohlo zdát na první pohled.

„Fyzické prostředí, ve které armáda operuje, je velmi nepravidelné, nepřehledné a neustále se měnící. Na vědě založená pokrok je rozhodující pro dosažení požadované mobility, rychlosti akce a vytváření situačního povědomí, které jsou nezbytné pro budoucí operace armády,“ říká Dr. Samuel Stanton, programový manažer v Army Research Office. Malý Salto o váze 100 g má v takovém prostředí velkou výhodu oproti větším zařízení, protože proskáče i velmi stísněnými prostory.

Komba ušatá v pražské zoo, Petr Hamerník [CC BY-SA 4.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0)].Vzorem pro Saltovu nohu byla stavba zadní nohy afrického primáta komby ušaté (Galago senegalensis, angl.galago), která díky vhodnému uspořádání kostí, svalů a šlach umožňuje opakované pořádné skoky. Kromě obrázku můžeme kombu ušatou můžeme vidět živou i v pražské zoo.

 
Odeslat komentář k článku "Robot si poskočí "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Robot si poskočí " e-mailem

Diskuse/Aktualizace